Najobľúbenejšie peruánske dezerty
Napriek tomu, že sa v Peru príliš nejedia predjedlá, neplatí to o dezertoch. Tie sú veľmi bežné a nejeden Peruánec im neodolá, hlavne potom, čo bol jeho hlavný chod slaný. Keď preto čašníci v reštauráciách vidia, že pri niektorom stole ľudia už dojedajú, hneď využijú situáciu a prinesú im na podnose pestrú a lahodnú ponuku dezertov, ktorej je takmer nemožné nepodľahnúť.
Suspiro de limeña
Doslova limeňský povzdych nájdete na jedálnom lístku aj pod slovnými variáciami suspiro a la limeña alebo len suspiro limeño. Ako už názov tohto dezertu napovedá, stretnete sa s ním hlavne v peruánskom hlavnom meste Lime. Skladá sa z dvoch hlavných častí, manjar blanco a merengue. Manjar blanco je hustý krém z mlieka, cukru a vanilky, chuťovo výrazne pripomínajúci karamel. Merengue je vlastne šľahačkou vytvorenou zmiešaním vaječných bielkov, cukru a vody. Celý dezert sa podáva v poháriku, ktorého povrch sa posype štipkou škorice. Suspiro de limeña je naozaj lahodná záležitosť, hoci pre niektorých ľudí môže byť jeho chuť až príliš sladká.
Picarones
Sladkou dobrotou sú aj picarones, ktoré sa konzumujú tak po jedle ako aj vo forme olovrantu. Jedná sa o zmes pšeničnej múky s tekvicou alebo zemiakom, ktorá dostane okrúhly tvar prsteňa a potom sa namáča buď do omáčky chancaca alebo do medu. Picarones dostávajú svoju dnešnú podobu, keď sa stretáva španielsky recept s domorodými surovinami a africkým vplyvom. Sú typickým dezertom podávaným počas náboženských ceremónií, predovšetkým počas Procesie pána zázrakov (Procesión del Señor de los Milagros).
Mazamorra morada
Niečo medzi pudingom a želé pripomína mazamorra morada, dezert pripravovaný z čiernofialovej kukurice maíz morado a zo škrobu. Podobne ako picarones, tiež sa vo veľkom robí hlavne v októbri počas slávností Procesie pána zázrakov. Vytvára sa tak, že kukurica sa nechá vyvariť so škoricou, klinčekom, kúskami ananásu a jablkom. Do tejto zmesi sa neskôr pridá cukor, sušené ovocie, múka, šťava z citróna a ďalej sa varí, pričom výsledný produkt sa ešte pre efekt posype škoricou v prášku. Ak vám tento postup pripomína proces prípravy nápoja chicha morada, nemýlite sa, chuťovo sa s dezertom mazamorra morada veľmi podobajú.
Arroz con leche a iné
Mliečna ryža nie je obľúbená len v Peru, možno sa s ňou stretnúť aj v iných krajinách sveta. Základnú verziu tohto dezertu dostaneme keď budeme pomaličky variť ryžu a postupne do nej počas varu pridávať mlieko a cukor. Pre dosiahnutie intenzívnejšej chuti sa pridáva aj škorica, vanilka, klinček alebo hrozienka. Peru sa okrem toho môže pochváliť vlastnou verziou tohto zákusku nazývanou arroz zambito. Tento sa na začiatku spracúva rovnako ako bežné arroz con leche, neskôr sa však ochutí pekanami, kokosom a omáčkou chancaca, ktorá mu dodá hnedú farbu, charakteristický znak arroz zambito.
Okrem spomenutých dezertov sa v peruánskych reštauráciách zvyknú po hlavnom jedle ponúkať ešte dva zákusky, populárne vo väčšine latinskoamerických krajín. Sú nimi osviežujúci citrónový pie de limón a šťavnatý mliečny koláč tres leches.
Fotografie: © BigStockPhoto.com