Čo sa v Peru pije?

Pisco Sour

Hoci gastronómia je väčšinou o jedlách, som toho názoru, že náležitú pozornosť si zaslúžia aj peruánske nápoje. Aj ich prostredníctvom totiž Peruánci prejavujú svoju identitu a národnú hrdosť, pričom typické alkoholické aj nealkoholické nápoje krajiny si získavajú aj čoraz väčšiu popularitu a uznanie v zahraničí.

Pisco

Pisco je národným alkoholickým nápojom Peru a jeho príprava sa považuje za majstrovskú disciplínu, v rámci ktorej sa konávajú aj pravidelné súťaže o barmana či barmanku, ktorý/ktorá dokáže pripraviť to najlahodnejšie pisco. Silnú pozíciu pisca v Peru neohrozuje ani fakt, že za krajinu jeho pôvodu sa okrem Peru vyhlasuje aj susedné Chile. Na viacerých miestach sa pre jeho prípravu využívajú prastaré techniky zachované ešte z koloniálnych čias a za regióny, kde vyrábajú najlepšie pisco v krajine sa považuje Ica, Arequipa, Moquegua, Tacna a Lima. V hlavnom meste natrafíte na viacero barov, ktorých pisco je priam legendárne a ak budete mať čas, určite bary Huaringas, Queirolo a hotelové bary v Country Club, Gran Hotel Bolívar a Hotel Maury navštívte.

Peruánske Pisco Sour

Aby sme vás ďalej nenapínali, prezradíme vám, čo vlastne pisco je. Najjednoduchšie by sme ho mohli opísať ako hroznový mušt dochutený o citrónovú šťavu a posypaný štipkou škorice. V rámci samotného pisca existujú jeho rozličné variácie, ktoré sa od seba odlišujú obsahom alkoholu, arómou aj výslednou chuťou, najčastejšími verziami sú ale kyslastý koktejl pisco sourosviežujúce chilcano. Aby Peruánci svoju spojitosť s piscom ešte viac posilnili, bol tento nápoj v roku 1988 vyhlásený za súčasť národného kultúrneho dedičstva a boli mu dokonca priznané dva pamätné dni. Día del Pisco pripadá na štvrtú júlovú nedeľu, zatiaľčo Día del Pisco sour patrí prvej februárovej sobote.

Inca Kola

Aj spomedzi nealkoholických nápojov majú v Peru svojho kráľa, ktorým je nefalšovane Inca Kola. Jej popularita pripomína obľúbenosť Kofoly, s ktorou má Inca Kola spoločné aj to, že okrem oficiálnej verzie sa predávajú aj rôzne slabšie a lacnejšie nápoje vzdialene pripomínajúce jej chuť (napríklad Oro). Peruánci vám budú tvrdiť, že chutí podobne, alebo ešte lepšie ako Coca Cola a cudzinci väčšinou zase povedia, že má žuvačkovú príchuť. Podľa nášho názoru táto limonáda v žltej farbe pripomína sladkou chuťou ovocie a my osobne sme si ju obľúbili hlavne ako doplnok k jedlu.

Aloysia triphylla

Hlavnou zložkou Inca Koly je citrusová rastlina aloisia trojlistá (lat. Aloysia triphylla) a s jej výrobou sa v Peru začalo už v roku 1935. V súčasnosti je vlastníkom jej značky Coca Cola Company a dostupná je aj v bezkalorickej verzii ako Inca Kola Zero.

Chicha morada

Ďalším veľmi populárnym nealko nápojom v Peru je chicha morada, ktorá však na rozdiel od Inca Koly neobsahuje bublinky a tak ju môžeme považovať skôr za džús než limonádu. Chicha pochádza z andského regiónu, dostupná je však už na celom území krajiny a keďže je jej príprava nenáročná, veľa ľudí si ju vyrába aj priamo u seba doma. Hlavnou zložkou, ktorá dodáva tomuto nápoju jeho typickú tmavo-fialovú farbu je kukurica čiernej farby nazývaná „maíz morado“.

Maíz morado

Tá sa vyvarí vo vode spolu s klinčekom a škoricou v celku a neskôr sa do nej pridáva cukor a šťava z citrónu. Pomer pridaného cukru a citrónu závisí od toho, či chcete mať výslednú chichu skôr sladšiu alebo naopak skôr kyslejšiu. Chichu moradu si nepomýľte s iným nápojom menom chicha de jora. Ten síce tiež vzniká na báze kukurice, ale zároveň už obsahuje alkohol, keďže je v podstate akousi verziou kukuričného piva.

Pivá

Keď už sme pri tých pivách, musíme povedať, že aj pivá majú Peruánci vo veľkej obľube. A hoci sa pre pivo v Peru používa aj španielsky výraz „cerveza„, veľmi často môžete započuť v skupinke priateľov aj frázu „chela„, teda slangový pojem pre pivo. Čo sa týka značiek, pijú sa tak domáce, ako aj zahraničné produkty. Z cudziny sa napríklad vo veľkom dováža holandský Heineken a mexická Corona. Obľúbenými peruánskymi pivami sú Cusqueña, Pilsen a Cristal. To je klasika, ktorá milovníkov piva nesklame. Ak však chcete ochutnať niečo skutočne unikátne, siahnite po takzvaných „cervezas artesanales„, teda doslova „remeselných pivách“, ktoré sa vyrábajú tradičnejšou a menej masovejšou formou. V tejto kategórii sú za najlepšie značky považované Barbarian, Magdalena, Cumbres, Maddock, Melkim (z Arequipy), Nuevo Mundo, Sierra Andina (z Huarázu) a Zenith (z Cusca).

Fotografie: BigStockPhoto.com, Wikimedia.org

Ohodnotiť článok
[Spolu: 6 Priemer: 2.8]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close