Peruánsky postoj ku kuchyni

Ceviche

Väčšina turistov si pod Peru predstaví bohatú kultúru, historické pamiatky a prírodné krásy. Pre nejedného Peruánca sú však prvé asociácie o jeho krajine spojené s gastronómiou, ktorá je rovnako rôznorodá ako Peru samotné a odlišuje sa od regiónu k regiónu. Čoraz častejšie sa dobré meno peruánskej kuchyne ozýva aj vo svete a jej chute môžete ochutnať aj v množstve reštaurácií mimo Peru, okrem iného aj na Slovensku.

Meno peruánskej kuchyne v zahraničí

Peruánci sú na svoje kulinárske schopnosti skutočne veľmi hrdí a neraz sa mi stalo, že keď som sa vrátila z nejakého výletu, prvé čo ich zaujímalo nebolo, čo som videla, ale čo som ochutnala a ako mi chutila lokálna kuchyňa. Jedlo je častou témou rozhovorov a pre mnohých Peruáncov žijúcich v zahraničí je hlavným spojítkom, prostredníctvom ktorého udržiavajú svoj kontakt s domovinou. Za svoje spopularizovanie tak v samotnom Peru ako aj na svetovej úrovni vďačí tunajšia gastrónomia za veľa šéfkuchárovi Gastónovi Acuriovi, ktorý šíril jej popularitu prostredníctvom svojej medzinárodnej siete reštaurácií, televíznej šou a viacerých knižných publikácií, ktoré vydal.

Grilled Fish Tarte

O kvalite peruánskej kuchyne veľa vypovedajú aj ocenenia a prestíž, ktorú si v posledných rokov získava na celom svete. Ceny World Travel Awards sú často považované za Oscarov v kategórii turizmu a od roku 2012 už po 4. krát za sebou vyhlásili Peru za Najlepší kulinársky cieľ Južnej Ameriky. V posledných troch rokoch si Peru pritom odnieslo aj najvyššiu cenu v kategórii, keď bolo vyhlásené za Najlepší kulinársky cieľ sveta. Okrem toho sa na popredných miestach rôznych zoznamov objavujú pravidelne aj viaceré peruánske reštaurácie. Ich súčasnou jednotkou považovanou za 4. najlepšiu reštauráciu sveta a prvú v Latinskej Amerike, je Central, riadený šéfkuchárom Virgiliom Martinezom. K ďalším uznávaným reštauráciám, ktoré nájdete v peruánskej Lime patria A & G Casa Moreyra, Maido a Malabar.

Gastronomické podujatia

Počas roka sa v rôznych častiach Peru konávajú rozličné podujatia, ktorých hlavnou témou je práve jedlo. Za posledné roky sa ich vlajkovou loďou stala Mistura, rozsiahly kulinársky festival, organizovaný na pobreží Costa Verde v štvrti Magdalena del Mar v Lime. Od roku 2007 sa tak na dva týždne vždy v septembri na malej ploche zídu tí najlepší kuchári, barmani a pestovatelia z celej krajiny a budú vás do svojich stánkov lákať svojimi vôňami, farbami a chuťami.

Peruánske jedlo Lomo Salt

Mistura je skutočne úžasnou ukážkou toho najlepšieho, čo peruánska kuchyňa ponúka a hladní z nej jednoducho neodídete. Vždy je tematicky rozdelená na viaceré sekcie a tak viete, kam sa máte vybrať, ak máte chuť na morské plody, bravčové, dezerty či iné jedlá. Obľúbenou súčasťou festivalu sa stal aj trh Gran Mercado, kde možno zakúpiť najrôznejšie druhy ovocia, zeleniny, čokolády a iných surovín a produktov.

Harmónia peruánskej kuchyne

Peru je krajinou s viacerými kultúrnymi vplyvmi a žijú tu ľudia z mnohých kútov sveta, ktorí so sebou do krajiny priniesli aj vlastné jedlá a kuchárske praktiky. Tie sa v mnohých prípadoch spojili s peruánskymi jedlami a vznikla tak jedinečná harmónia chutí a kultúr. Vplyv africkej gastrónomie vidíme napríklad v tacu-tacu (spojenie rizota s mäsom a zeleninovým prívarkom) či v carapulce (uvarené zemiaky zmiešané s bravčovým a kuracím mäsom). Taliani priniesli do Peru tak pizzu ako aj cestoviny, z ktorých vznikla napríklad pochúťka tallarines verdes (spaghetti al pesto na peruánsky spôsob).

Peruánske jedlo Ceviche

Japonci prispeli v podobe sushi a tiež svojimi technikami spracúvania rýb, z ktorých vzniklo ceviche de pescado (surová ryba v citrónovej omáčke s cibuľou, kukuricou a sladkými zemiakmi), národné jedlo Peru. So spojenia s čínskymi receptami zase povstali obľúbené reštaurácie chifa, ktorých hlavnou pochúťkou je arroz chaufa (rizoto s kuracinou, párkami, omeletou a sójou).

Plodiny peruánskej kuchyne

Je veľmi veľa jedál, ktoré by ste mali počas vášho pobytu v Peru ochutnať a ako som už spomenula, v provinciách vás budú nepochybne lákať aj na miestne špeciality. Netreba pritom zabúdať, že Peru nielen krajinou jedál, ale aj samotných plodín. Zemiaky sa napríklad predávajú väčšinou v základných odrodách bielej a žltej farby, ktoré dopĺňajú sladké zemiaky oranžového odtieňa, camote. V krajine sa však pestuje celkovo vyše neuveriteľných 4000 druhov zemiakov. Aj kukurica tu má svojich 50 odtieňov, od svetlobielej až po maíz morrado, kukuricu v tmavofialovej až čiernej farbe.

peruanska-kukurica

Peruánske Andy sú navyše aj domov veľmi výživného a zdravého zrna, quinua, ktoré pretrvalo v tunajšej kuchyni už od čias Inkov.

Peruánske chute na Slovensku

Ak nemáte zatiaľ možnosť ísť peruánske dobroty spoznávať priamo do Peru, nezúfajte. Už niekoľko rokov totiž v Bratislave funguje nefalšovaná peruánska reštaurácia Casa Inka, pod dozorom šéfa Carlosa Artura Sotelu Zumarán. Svoje lahôdky ponúka na adrese Jégeho 12 a najnovšie aj v priestoroch Galérie Cubicon.

Video z gastronomického podujatia Mistura (2014):

Fotografia: © BigStockPhoto.com, Wikimedia.org, video: Youtube.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 2 Priemer: 4]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close