Prvý Peruánec vo vesmíre

Južná Amerika z vesmíru

Peru samozrejme nedisponuje vlastným vesmírnym programom, napriek tomu má svojho reprezentanta, ktorý do vesmíru ako jeden z astronautov americkej NASA letel a mal pritom so sebou aj pamiatky na rodnú vlasť. Carlos Noriega, bol prvý Peruánec vo vesmíre.

Zopár životopisných údajov

Carlos Ismael Noriega Jiménez sa narodil v roku 1959 v peruánskom hlavnom meste, Lima. Už vo veku 5 rokov sa však jeho rodina presťahovala do Spojených štátov amerických. Keď v roku 1969 na televíznej obrazovke sledoval, ako Neil Armstrong kráča po Mesiaci, sám si zaumienil stať sa astronautom, nasledovať Armstrongove kroky a zistiť čo sa nachádza ešte ďalej v hlbinách vesmíru. Postupom času z detských snov trochu vytriezvel, keďže doba pre rodinu nebola ľahká. Carlos sa len začínal učiť po anglicky a každý z jeho rodičov mal dve zamestnania, aby dokázali vyžiť.

Carlos Noriega

Stať sa astronautom preto nebolo vôbec jednoduché a tak Noriega premýšľal skôr nad veterinárnou školou. Študentský poradca mu ale pre jeho šikovnosť v matematike odporučil informatiku, ktorú skutočne vyštudoval na univerzite University of Southern California a neskôr spolu s odborom operačných systémov aj na Naval Postgraduate School. Tak sa dostal k námorníctvu a v roku 1994 sa predsa len rozhodol skúsiť šťastie v NASA. Vybrali ho z vyše 3000 ďalších uchádzačov a o niekoľko mesiacov neskôr prichádza Carlos Noriega do Johnsonovho vesmírneho strediska, kde sa začína jeho výcvik.

Prvý let do vesmíru

V roku 1996 bol Noriega určený za špecialistu pripravovanej vesmírnej misie a v roku 1997 ako súčasť misie STST – 84 do vesmíru skutočne poletel, ako vôbec prvý Peruánec v histórii. Misia trvala osem dní, počas ktorých sa let Atlantis priblížil k ruskej vesmírnej stanici MIR a premiestnil do nej zásoby a výskumné prístroje. Počas tohto pobytu strávil celkovo Noriega vo vesmíre 221 hodín a 20 minút, k čomu mu prostredníctvom satelitu rovno zablahoželal aj vtedajší peruánsky prezident, Alberto Fujimori.

STS-84 Atlantis

Na túto cestu si Carlos Noriega so sebou vzal viacero spomienok na svoju rodnú krajinu. Okrem peruánskej zástavy taktiež zlatý artefakt Tumi, ktorý je jedným z hlavných symbolov kultúry Chimú, rozvíjajúcej sa v severných regiónoch Peru. Taktiež si vzal so sebou niekoľko sáčkov na prípravu populárneho nápoja chicha morada. Ako sám Noriega poznamenal, jeho kolegovia si chichu hneď obľúbili, miešali ju s vodou a týmto spôsobom sa osviežovali.

Druhý let do vesmíru

O tri roky neskôr, v roku 2000 si Noriega svoj vesmírny výlet zopakoval, tentokrát na palube misie STS – 97 a s účelom správy Medzinárodnej vesmírnej stanice, kam sa priniesli zásoby, nainštalovali solárne panely a členovia posádky s za týmto účelom aj trikrát vybrali do vesmíru. Táto misia trvala celkovo 10 dní a takmer 20 hodín.

Neskoršie kroky Carlosa Noriegu

Po ukončení výpravy v roku 2000 bol Noriega menovaný za záložného veliteľa pripravovanej misie STS – 121, ktorá mala vyštartovať v júli 2004, čím by strávil vo vesmíre niekoľko týždňov. Nakoniec sa jej však pre drobný zdravotný problém nemohol zúčastniť. Pred niekoľkými rokmi Noriega NASA opustil, hoci ako sám vyhlásil, svoje vesmírne dobrodružstvá by si niekedy ešte rád zopakoval a dostal sa nielen na Mesiac ale aj na Mars, pokiaľ by to bolo možné. V súčasnosti sa zaoberá petrochemickým priemyslom, žije v USA a pravidelne sa vracia do Peru, kde sa okrem iného zúčastňuje na vedeckých konferenciách a vzdelávacích seminárov určených pre študentov stredných a vysokých škôl.

Fotografie: © BigStockPhoto.com, Wikimedia.org

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close