Polievky na peruánskom jedálnom lístku

Peruánska mliečna polievka so zemiakmi

V Peru nie je veľmi bežné, aby sa v reštauráciách podávali ako predjedlo polievky. To ale neznamená, že by tu neexistovali, naopak si svoje miesto na miestne menu našli ako jeden z hlavných chodov. Niektoré sú ľahšie a diétnejšie, ďalšie sú rovnako výživné ako ktorékoľvek iné jedlo. Predpokladá sa, že celkovo sa v Peru varí vyše 2000 druhov polievok, z ktorých mnohé majú dlhoročnú tradíciu a typické lokálne chute. Ponorme sa do pestrého polievkového sveta Peru.

Terminológia

V Peru existuje pre označenie polievok niekoľko odlišných výrazov. Najtradičnejším, ktorý sa používa aj vo väčšine ostatných krajín hovoriacich po španielsky je slovo „sopa„. „Caldo“ znamená doslova vývar a vzťahuje sa teda hlavne na vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa. Z kuraťa sa varí aj „aguadito„, ktoré je odporúčané mimo iného aj ako dobrý recept na vytriezvenie po divokej noci. O niečo hustejšie je „sudado„, ktoré sa pripravuje predovšetkým z rýb. A poriadne kalorickou polievkou pre skutočných hladošov je napokon „chupe“ a jeho verzie s obsahom kreviet, rybaciny alebo kuraťa.

Polievky severu

Zrejme najtradičnejšou polievkou severných oblastí Peru je sopa teóloga, pochádzajúca z regiónu La Libertad. Zvykne sa jedávať počas Veľkej noci, hlavne na Veľkonočnú nedeľu. K vzniku tejto polievky sa dokonca viaže legenda, podľa ktorej ju v 19.storočí vytvorili miestni kňazi, ku ktorým prichádzali ich španielski kolegovia a do tu pripravovaných polievok pridali svoje suroviny. Tak sa mal zrodiť nový recept spájajúci peruánsku a španielsku kuchyňu. Podľa niektorých názorov je však pôvodná verzia polievky sopa teóloga ešte staršia a vzniká za časov starodávnej kultúry Močika. Jej základom je sliepka, ku ktorej sa počas prípravy pridávajú vajcia, chlieb, cibuľa, cesnak, olivy, mrkva a ďalšie suroviny.

Peruánska špenátová polievka

V La Libertad je veľmi obľúbenou polievkou aj sopa shambar, ktorej obyvatelia Trujilla dokonca venovali aj pár piesní a ktorá sa v mnohých rodinách jedáva každý pondelok. Ak by vás zaujímalo prečo práve v pondelok, ľudia prichádzajúci z hôr vraj mávali cez víkendy vždy veľké oslavy a začiatkom nového týždňa z toho čo im ostalo po oslavách pripravili polievku. Iná verzia hovorí, že so zvykom začali tunajší roľníci, aby im tak výživná polievka dodala poriadnu dávku energie do práce. Sopa shambar je kombináciou pšenice, fazule, údeného mäsa, bravčovej kože, šunky, cibule a štipľavej červenej papriky.

Polievky hlavného mesta a pobrežia stredného Peru

V Lime sa vždy najviac spájal vplyv toho pôvodného s tým európskym, ázijským a africkým a je to dobre vidieť aj na miestnej ponuke polievok. Populárnou je sopa A la minuta, ktorá ako jej názov napovedá, sa zvykne pripraviť veľmi rýchlo a obsahuje hovädzie mäso, zemiaky, paradajku a rezance. Veľkou klasikou tunajších polievok je aj El Menestrón, výrazne inšpirovaný v talianskom jedle minestrone. Vzniká po príchode talianskych imigrantov z oblasti Ligúrie v 40. rokoch 19. storočia a priberá aj typicky peruánske plodiny (kukurica, sladké zemiaky yuca, zelená fazuľa). Základom je hovädzie mäso doplnené o množstvo zeleniny a bazalku, ktorá dodáva menestrónu tú správnu chuť.

Typicky pobrežnou polievkou stredného Peru je chilcano, vývar z hlavy a iných kúskov ryby, doplnený o šťavu z jablka a citrónu, ako aj zeler, petržlen a koriander. Má zaujímavú chuť, ktorú vytvára spojenie slanej ryby so sladkým jablkom a kyslým citrónom. Na pobreží sa chilcano samozrejme pripravuje z rýb mora, ale možno sa stretnúť aj s jeho vnútrozemskou verziou s niektorou z riečnych  rýb.

Polievky juhu

Domovom najhustejších polievok, aké v Peru nájdete je Arequipa, kde do nich v bohatej miere pridávajú aj miestne produkty (mlieko, syr, kukurica, žlté zemiaky, vajíčka). Neoficiálnym kráľom polievok Arequipy je chupe de camarones, teda polievka s krevetami, ktorá sa zvykne jesť pomalšie, aby ste si tak mohli lepšie vychutnať jej súzvuk chutí a aróm. Populárnym chupe je aj chaque de chicharrón s kúskami hovädzieho a bravčového mäsa, štipľavej paradajky rocoto a toastom. V Arequipe sa jedáva aj vývar so zemiakmi a pšenicou El Chairo a iný vývar so zemiakmi, ryžou a zeleninou Pebre de Tres Carnes.

Peruánska polievka Camarones

O niečo južnejšie v regióne Moquegua sa obľube teší rybacia polievka sopa de viernes, doslova piatková polievka, keďže sa jedáva vždy na Veľký piatok. Pri hraniciach s Chile a v okolí mesta Tacna je zase jednoznačným polievkovým favoritom Patasca, ktorá si našla svoju cestu aj do andskej kuchyne. Varí sa na báze držiek a hovädzieho mäsa.

Fotografie: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close